French Dutch
Women Men

donderdag 26 november 2015

Terugblik op het EK in Rusland

De Nationale junioren damesploeg werd door het wegvallen van Tunesië op het nippertje geselecteerd voor het WK voor junioren in Frankrijk. Na hun knappe prestaties op het EK voor senioren in Rusland zijn de meisjes gebrand om het goed te doen op het WK voor junioren.

Table Tennis Belgium Tokyo 2020: Zijn jullie tevreden met de resultaten op het voorbije EK?
(Bron foto ITTF)
Margo Degraef: Het was zeker een geslaagd EK. Tijdens de landencompetitie had er nog net iets meer ingezeten in de poule, maar het kan altijd beter en zeker als je tegen allemaal meer ervaren speelsters speelt is het niet makkelijk. De uiteindelijke 25e plaats is ook best wel een mooi resultaat voor zo’n jonge ploeg. Zeker wedstrijden zoals die voor de 25e plaats tegen Zwitserland, zijn veelbelovend. Nathalie Marchetti: Op basis van onze resultaten in Rusland, staan we op de juiste plaats. We blijven in Divisie 2 is en dat was het belangrijkste. We hadden een moeilijke groep, maar als team waren we helemaal niet kansloos en waren zelfs dichtbij om door onze poule te geraken. We zijn één van de jongste teams in Europa en we hebben we nog veel te leren maar we moeten samen vooruitgaan en proberen om deze spirit te behouden. Lisa Lung: Ik denk dat we het goed hebben gedaan maar dat er nog meer in zat. Op zo’n momenten missen we nog een beetje ervaring. Maar we moeten vooral leren uit onze fouten en meer op tegen speelstijlen trainen zoals tegen verdediging bijvoorbeeld. Nu komt Elena (red. Chmiguelskaia) geregeld en dat vind ik belangrijk.
"Deze ploeg kan met de juiste spirit nog veel bereiken" (Nathalie)

TTBTokyo 2020: Tijdens een teamwedstrijd ben je enorm afhankelijk van elkaar. Hoe ondersteunen jullie elkaar voor, tijdens en na de matchen?
Nathalie: Door het taalverschil is het soms niet makkelijk, maar we moedigen elkaar aan op onze eigen manier. Als je een team wedstrijd verliest, is dat nooit de schuld van één enkele speelster, het is de verantwoordelijkheid van het hele team en door erover na te denken kunnen we vooruitgang boeken. Margo: We kennen elkaar ook al zo lang en zo goed dat we perfect op elkaar kunnen inspelen. We merken van elkaar of we gestresseerd zijn of dat we geen vertrouwen hebben, en dan proberen we elkaar zo hard mogelijk te steunen en te helpen. We zijn een echt team en dat doet veel als je tijdens je match een bank achter je hebt die voor de volle 100% achter je staat en je steunt.

TTBTokyo2020: De mannen zijn gestegen van divisie het voorbije EK. Wanneer is het jullie beurt?
(Bron foto:  ETTU)
Margo:(lacht) Zo snel mogelijk natuurlijk. Volgend jaar is het alleen enkel als ik me niet vergis, dus vanaf het jaar daarna zullen we er elke keer alles aandoen om ook te stijgen naar eerste divisie, stap per stap. Nathalie: Als we realistisch zijn zal het nog wel 3 of 4 jaar duren maar hopelijk gebeurt het sneller. We zijn een team met verschillende spelstijlen en dat maakt dat we het vele teams lastig kunnen maken. Ik ben blij dat de mannen het tijdens het EK zo goed hebben gedaan. Dat is een motivatie voor de twee teams. Ze zijn beloond voor hun werk. Lisa: Ik hoop ook zo snel mogelijk. Ik denk dat we dit jaar ook kans hadden gemaakt als we allemaal ons beste niveau hadden gehaald. Op dit moment zijn we nog niet regelmatig genoeg maar in de toekomst zal dit zeker lukken.
"Als we op niveau spelen moeten we van divisie kunnen stijgen" (Lisa)

TTBTokyo2020: Margo en Nathalie begonnen in september te studeren aan de universiteit en de hogeschool. Hoe verloopt de combinatie tussen topsport en studeren?
Nathalie: Ik studeer momenteel lichamelijk opvoeding aan de hogeschool van Luik. Ik splits mijn eerste jaar op in twee om genoeg te kunnen trainen. Spijtig genoeg heb ik een blessure aan de lies voor een maand. Momenteel moet ik dus veel naar de kinesist om zo de trainingen zo spoedig mogelijk opnieuw aan te vatten.
(Bron foto ITTF)
Margo: Het is enorm zwaar, je bent heel de dag bezig met trainen, naar de les gaan of studeren.  Bovendien moet je je ook heel de tijd haasten om ergens op tijd te zijn.  Maar doordat het zo zwaar is, kan je elke avond wel met voldoening terugkijken op je dag.  Hoe zwaar het ook mag zijn, het is plezant om de twee te combineren en er hard voor te moeten werken.
"De combinatie tussen topsport en studie geeft me enorm veel voldoening" (Margo)

TTBTokyo2020: Jullie spelen allemaal nog (deels) in België. Bij onze mannenploeg is dat een stuk anders. Willen jullie ook allemaal naar het buitenland binnen enkele jaren?
(Bron foto: ITTF)
Margo: Het buitenland is zeker iets dat bekeken moet worden, maar niet te vergeten is dat het mannenniveau in België ook zeker nog hoog is. Rekening houdend met de studies valt het allemaal een beetje te bekijken of het mogelijk is, maar het zou een super ervaring zijn om in het buitenland te gaan spelen. Je komt er andere speelsters tegen dan in België, dikwijls ook speelsters die ook op het internationale circuit spelen, het is echt de moeite. Lisa: Ja, het niveau bij de dames in pakweg Frankrijk of Duitsland is nog een stuk beter dan bij ons. Jammer genoeg heb ik momenteel geen contacten in het buitenland. Het niveau in eerste nationale bij de mannen is wel sterk. Daar is het knokken om wedstrijden te winnen in vergelijking met super bij de vrouwen. Eline Loyen (combineert Frankrijk en België): De competitie in Frankrijk is heel anders dan bij ons. Er heerst een heel leuke sfeer en de supporters zijn ook heviger. Ik heb tot nu toe 2 competitiematchen in Frankrijk gespeeld en die zijn me heel goed bevallen. Ik had weinig stress omdat het veel speelsters waren die ik niet kende. Het is fijn om tegen speelsters te spelen waar je nog nooit tegen hebt gespeeld. Op die manier kan je er veel uit leren. Ik heb ook heel toffe teamgenoten die me steunen. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om in het buitenland te gaan spelen.
"Het buitenland is een fantastische ervaring" (Eline)

TTBTokyo2020: Wat zijn jullie doelstellingen voor het komende WK in Frankrijk?
Margo: Aangezien we nog maar een week weten dat we in de landencompetitie mogen deelnemen aan het WK, was er natuurlijk nog niet veel over nagedacht.  Normaalgezien gingen enkel Eline en Lisa voor het enkel en dubbel meedoen. Ikzelf weet niet goed wat we ervan moeten verwachten maar ik denk dat we er gewoon het maximale gaan uit halen en dan zien we wel waar we uitkomen. Eline: Het zal zeker niet makkelijk worden want er zijn daar uiteraard enkel goede speelsters. We zullen dus moeten blijven vechten en proberen van het begin tot het einde. Als we op ons niveau kunnen spelen zullen we zeker mooie dingen kunnen doen. Ik geloof in ons team! Lisa: Ik wil gaan voor de halve finales in team en dubbel. Misschien is dat wat veel maar met op grote tornooien zijn enkel de podiumplaatsen belangrijk.

TTBTokyo2020: Tot slot Nathalie, wat wens je het team voor het WK toe?
Nathalie: Ik wens het team veel succes toe en hoop dat ze met enkele mooie resultaten terug naar België kunnen komen.

Un compte rendu détaillé du Championnat d'Europe en Russie

L’équipe nationale juniors dames a été sélectionnée à la dernière minute pour les Championnats du Monde juniors en France grâce au forfait de la Tunisie. Après leur belle prestation aux Championnats d’Europe seniors en Russie, les filles veulent vraiment réaliser un bon résultat aux Championnats de Monde juniors.

Table Tennis Belgium Tokyo 2020: Est-ce que vous êtes contentes des résultats aux Championnats d’Europe?
(Source photo ITTF)
Margo DegraefLes Championnats d’Europe se sont passés très bien pour nous. En équipe nous avons eu une chance pour passer notre groupe, même si ce n’est pas facile contre des joueuses avec beaucoup plus d’expérience que nous. A la fin on peut toujours faire mieux, mais la 25ième place est vraiment un bon résultat pour notre jeune équipe. Nathalie Marchetti: : A base de nos résultats en Russie la 25ième place est notre place. Nous nous maintenons en Division 2 ce qui était notre but. On avait une groupe difficile, mais on a pris nos chances et on a même eu l’occasion de passer notre groupe. Nous sommes une de plus jeunes équipes en Europe et nous avons encore beaucoup à apprendre, mais nous devons progresser ensemble et essayer de garder notre esprit d’équipe formidable. Lisa Lung: Je pense que nous avons bien joué, mais on pouvait encore faire mieux. Aux moments importants nous n’avons pas encore assez d’expérience. Mais c’est à nous d’apprendre de nos fautes. Ce qui est aussi important c’est de pouvoir s’entraîner contre des styles de jeu particuliers comme par exemple des défenses. A mon avis c’est important que Elena vient régulièrement jouer contre nous.
"Avec le bon esprit, cette équipe peut encore accomplir de grandes choses " (Nathalie)

TTBTokyo 2020: Dans un match d’équipe, vous êtes dépendant sur les résultats des autres. Que faites-vous pour encourager l’autre ?
Nathalie: Ce n’est pas toujours facile à cause des différentes langues, mais nous nous soutenons mutuellement de notre propre manière. Si l’équipe perd un match ce n’est jamais la faute d’une seule joueuse, c’est la responsabilité de toute l’équipe et nous pouvons progresser par analyser ensemble ce qui s’est passé. Margo: Tout le monde se connaît depuis longtemps et grâce à ça nous voyons si quelqu’un est stressé ou n’a pas de confiance. C’est à ces moments que nous essayons de se soutenir le plus possible. Nous sommes une vraie équipe et cela peut faire la différence si vous sentez que le banc est 100 % derrière vous.

TTBTokyo2020: Les hommes ont été promus à la 1ère division. Quand c’est à vous ?

(Source photo:  ETTU)
Margo:Le plus vite possible bien sûr. L’année prochaine il n’y a pas d’épreuve par équipe mais à partir de 2017 nous ferons tout pour monter le plus vite possible. Nathalie: Si nous sommes réalistes ça va encore durer 3 ou 4 ans avant que nous montons mais j’espère que ça va aller plus vite. Grâce à nos différents styles de jeu c’est difficile pour beaucoup d’équipes de jouer contre nous. Je suis heureuse que les hommes ont réalisé cet exploit aux Championnats d’Europe. C’est une motivation pour les 2 équipes. Ils ont été récompensés pour tous leurs efforts. Lisa: Moi aussi j’espère le plus vite possible. Je pense que même cette année ça aurait été possible si nous avions tous joué à notre meilleur niveau. Pour l’instant nous ne sommes pas encore assez régulière mais nous continuons à travailler pour y réussir à l’avenir.
"Si nous jouons au niveau, nous devrions être capables de monter en division 1" (Lisa)

TTBTokyo2020: Margo et Nathalie ont commencé en Septembre avec leurs études supérieures. Comment fonctionne la combinaison entre le sport et les études?
NathalieJe fais des études d’éducation physique à l’Ecole Supérieure de Liège. Je peux faire ma première année en deux ans pour avoir assez de temps pour m’entraîner. Malheureusement pour l’instant je ne peux pas jouer pendant 1 mois à cause d’une blessure. Mais je vais régulièrement chez le kiné pour pouvoir recommencer les entraînements le plus vite possible.
(Source Photo ITTF)
Margo: C’est lourd. Tous les jours sont très chargés : les entraînements, les cours, étudier … Mais c’est aussi grâce à ça que chaque soirée je suis satisfaite de mon jour. Même si c’est lourd ça me plaît vraiment de combiner les 2 et de travailler beaucoup.
"La combinaison entre le sport et mes études me donne beaucoup de satisfaction" (Margo)

TTBTokyo2020: Vous jouez tous encore (partiellement) en Belgique, chez les hommes ce n’est pas le cas. Vous voulez tous aller à l’étranger dans quelques années?
(Source Photo: ITTF)
Margo: Jouer à l’étranger c’est certainement une option mais n’oublie pas que le niveau d’interclub messieurs est assez élevé en Belgique. Bien sûr ce serait une formidable expérience d’aller jouer à l’étranger si c’est possible avec mes études. On y rencontre d’autres joueuses, souvent des joueuses qui jouent aussi sur le circuit international. Cela vaut vraiment la peine. Lisa: Oui le niveau du championnat dames en France ou en Allemagne est plus élevé qu’en Belgique. Malheureusement je n’ai pas encore de contacts à l’étranger. Pour l’instant le niveau en 1 nationale hommes est assez fort pour moi. Je dois vraiment me battre pour pouvoir gagner des matchs. Eline Loyen (joue en France et en Belgique): Le championnat en France est complètement différent que chez nous. Il y a une bonne ambiance et les supporters y sont plus fanatiques. Jusque maintenant j’ai joué 2 matchs en France et je l’ai bien aimé. Je n’étais pas trop stressée parce que je ne connaissais pas encore mes adversaires. J’aime bien jouer contre des joueuses que je n’ai pas encore rencontré. En plus j’ai des coéquipières formidables qui me supportent bien. Je suis contente d’avoir choisi d’aller jouer à l’étranger.
"L'étranger est une expérience fantastique" (Eline)

TTBTokyo2020: Quels sont vos objectifs pour les championnats du monde ?
Margo: Je n’ai pas encore trop pensé à ça parce qu’on a seulement appris la semaine passée qu’on peut participer. Normalement c’était prévu que seulement Lisa et Eline y allait pour les simples et les doubles. Je n’ai aucune idée à quoi s’attendre mais on va faire le mieux possible. Eline: Certainement ce ne sera pas facile. Il y aura beaucoup de joueuses très fortes. Ce sera important de se battre pour tous les points. J’ai beaucoup de confiance en notre équipe et je suis convaincu que nous pouvons à nouveau réaliser un beau résultat. Lisa: Je veux essayer d’atteindre les demis finales en équipe et en doubles. C’est peut-être très ambitieux mais aux grandes compétitions ce sont seulement les médailles qui comptent.

TTBTokyo2020: Enfin Nathalie, que souhaitez-vous à l’équipe pour les championnats du monde juniors?
Nathalie: Je leur souhaite bonne chance et j’espère qu’elles peuvent rentrer en Belgique avec quelques beaux résultats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten